Известен като един от най-екстравагантните градове в света, Дубай винаги се

...
Известен като един от най-екстравагантните градове в света, Дубай винаги се
Коментари Харесай

В Дубай ще бъде първата в света 3D отпечатана джамия

Известен като един от най-екстравагантните градове в света, Дубай постоянно се пробва да бъде най-малко крачка напред пред други дестинации. Със здания като известната Бурж Халифа, която със своите 828 метра височина и 160 етажа е най-високата в света, столицата на Обединените арабски емирства в този момент е напът да направи идващия си иновативен план на града: 3D отпечатана джамия. 

Сградата, която ще отвори порти след две години, ще се намира в квартал Бур Дубай, един от най-старите в града. След като бъде издигната, джамията ще заема към 2000 квадратни метра и ще може да побере 600 души, предава .

" Строителството ще отнеме към четири месеца, с цел да приключи 3D отпечатването на структурата на постройката и още 12 месеца, с цел да я оборудва с подобаващите уреди ", изяснява Али Ал Сувайди, шеф на инженерния екип на Отделът по ислямски въпроси и щедрост на Дубай (Iacad), който дава отговор за осъществяването на плана. 

Работата по новаторския план би трябвало да започне през октомври тази година и от Iacad се надяват вратите на джамията да бъдат отворени за посетители през първото тримесечие на 2025 година

Изграждането на джамията съставлява още една стъпка в тактиката на арабската страна да се трансформира в международен център на технологиите преди 2030 година От самия Iacad обаче признават, че потреблението на 3D принтера ще оскъпи строителството на джамията. " Разходите са с 30% по-високи от построяването на джамията по естествен метод, защото тя е първата по рода си в света ", сподели Ал Сувайди. От организацията обаче плануват, че строителството с 3D технология в бъдеще ще бъде по-евтино и ще доближи същото ценово равнище като постройките, издигнати по обичаен метод с 30-годишна гаранция на строителството.

3D принтерът, определен за осъществяване на строителните работи, има потенциал да печата два квадратни метра на час с трима души, работещи с машината, и ще употребява композиция от първични материали и бетон, деликатно готови за строителство. Използването на 3D принтера също по този начин ще понижи отпадъците от строителни материали и ще има по-малко отрицателни последствия за околната среда, съгласно Iacad.

Световен водач в 3D технологията 

Дубай от години залага на 3D принтирането като новаторска технология в региона на строителството. През 2015 година арабската страна разкри проектите си за основаване на първия в света 3D отпечатан офис, който отвори порти пред Emirates Towers в Дубай през май 2016 година Строителството лиши единствено 17 дни на цена от съвсем 129 000 евро (140 000 долара).

Същата година страната започва тактиката за 3D щемпел на Дубай - инициатива, която се стреми да трансформира града в световен център за развиване на 3D технология в секторите на строителството, медицината и потребителските артикули.

През 2019 година Дубай тържествено откри първата 3D отпечатана двуетажна постройка, най-голямата в света, издигната с тази технология на 640 квадратни метра и височина 9,5 метра. За да издигне постройката, американската строителна компания Apis Cor употребява 3D принтер, кран за преместването й и трима служащи, които да я ръководят.

През август 2021 година водачът на страната шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум подписа декрет за контролиране на потреблението на 3D принтери в строителството в Дубай с обещанието, че една четвърт от всички здания, издигнати в страната, ще бъдат направени с тази технология през 2030 г. 

Големи упоритости

Засега работите по джамията ще се правят от локалния стартъп Immensa Technology Labs, учреден през 2020 година със стартирането на Dubai 3D Printing Strategic Alliance - платформа, основана, с цел да сплоти заинтригуваните страни в този бранш и да подкрепи фирмите и промишлености, които се стремят да отговорят на възходящото търсене на тази технология.

Според Dubai Future Foundation цената на бранша на строителния 3D щемпел в столицата ще доближи 550 милиарда евро до 2025 година

Страната обаче се стреми да вкара 3D технологията и в други промишлености, като да вземем за пример медицинския бранш. Дубай се надява да създаде 3D отпечатани изкуствени органи до 2025 година, които ще костват по-малко от 100 евро, както и изкуствени керамични зъби за по-малко от 20 минути с 3D принтер.

Страната също ще създава артикули като облекла или бързо хранене в 3D и с това се надява даже да надвиши цената на строителния бранш през 2025 г. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР